torsdag 27 september 2012

Meditation


Meditatonsanalys


Jag har varit på ett meditationstillfälle på Stockholms buddistcenter på Södermalm.  Det var ett tillfälle där alla under 35 år kunde gå gratis och prova på. Vi var ca 10 personer. Först satt vi ned på stolar i ett rum. Där berättade ledaren om buddhistcentret.  Det var ett center mest vänd till svenska buddhister. Vissa gick dit av ren nyfikenhet och andra efter att ha mediterat mycket förut. En var intresserad av zenbuddhismen och hade varit och mediterat i Kina.

Sedan började vi med att sätta oss på dynor. Man skulle sitta på ett så bekvämt sätt som möjligt med rak rygg. En kvinna som jobbade där sa åt mig att jag kunde ha en pall för att sitta på för att sitta skönt och hålla ryggen rak.
 

Sedan blundade alla och meditationen började. Man skulle först räkna sina andetag. Sedan skulle man slappna av i vissa muskelgrupper, en i taget. Man skulle försöka att inte tänka på något. Detta tyckte jag var svårt eftersom det alltid ploppade upp nya tankar. Men meditationsledaren sa att man lär sig detta ju mer man mediterar.

Det var ganska skönt att meditera i grupp eftersom det gav en sorts gemenskap. En nackdel var att man störde sig lite på alla små ljud som utfann sig i rummet när folk hostade eller vände på sig.

Jag tyckte ärligt att meditationen var lite långdragen och jag höll nästan på att somna. Men då öppnade jag ögonen för att bli lite piggare. Men meditationen följde med sig en sorts välmående och glädje.

Vad mitt arbete ska handla om


Hej, jag heter Sonja och jag ska under hösten och våren genomföra ett projekt. Projektet ska handla om hur det är att leva som buddhist i Sverige.

Ämnet jag tänker skriva om är hur det är att leva som buddhist. Jag tänker särskilt titta på hur det är att leva som buddhist i Sverige. Jag planerar att göra studiebesök på något buddhistiskt tempel eller förening i Stockholm. Där hoppas jag även på att få intervjua någon som jobbar på templet eller föreningen. I projektet tänker jag också ta upp hur de troende utövar sin religion, vad de har för regler, hur de ber och offrar, om hur religionen påverkar deras vardag. Jag tänkte också leva några dagar som buddist för att känna hur det är. Jag tänker också prova på att meditera några gånger precis som buddhisterna gör.


Mitt mål är att förmedla hur buddister lever i dagens samhälle. Hur lever Buddhister i Sverige. Jag valde detta ämne för att jag tycker det är intressant med religioner och hur folk lever i världen.

Jag ska lära mig mer om denna religion. Jag ska inrikta mig på Mahayana som är en stor inriktning av buddhismen. Den innebär att livet inte bara går ut på att uppnå upplysning för egen del utan att allt levande ska ha chans att uppnå upplysning. Alla människor kan alltså uppnå Nirvana, inte bara munkarna. Det är inte bara meditation som gör att man kan uppnå nirvana. De flesta mahayanabuddhister bor i i Tibet, Nepal, Bhutan, Kina och Korea. Det finns också mahayana buddhister i Sverige. Inom Mahayana ska jag ytterligare fördjupa mig i den japanska Zen- buddhismen.

Jag ska läsa böcker och tidningar om buddhismen och hur buddhister lever. På internet och i böcker ska jag söka information om hur buddhismen ser ut idag och hur den har sett ut förut. Jag ska försöka intervjua personer som är kunniga på området på ett buddhisttempel eller i en förening. Jag ska hitta buddhistföreningar/tempel på internet och mejla dem mina frågor i förväg så att de kan förbereda sig på mitt besök. Under studiebesöken ska jag även ta kort till min PowerPoint-presentation. Om jag behöver hjälp ska jag prata med min handledare.

Jag tänkte också leva några dagar efter buddhistiska regler för att se hur det känns, samt prova på meditation. Under arbetets gång ska jag föra anteckningar.

Under projektets gång ska jag skriva och föra loggbok på en blogg. Där ska jag lägga ut intervjuer och bilder på saker som jag har gjort eller sett under mitt arbete om buddhism i Sverige. När jag börjar få in resultat ska jag redovisa dessa i denna blogg.